Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Dehydration warning signs

Drink je niet voldoende water? Zo kun jij snel hydrateren

Het is niet zo eenvoudig om de hele dag door voldoende water te drinken. Vaak ga je zo op in alles wat je doet, of je nu werkt, afspreekt met vrienden of sport, dat je vergeet om te drinken.

 

Maar als je niet voldoende water drinkt voor optimale hydratatie, kan het zijn dat je je niet op je best voelt. Zelfs maar 1-2% minder water in je lichaam kan je cognitieve vermogens beïnvloeden. Dit betekent dat je niet optimaal kunt presteren op je werk of niet helemaal mentaal aanwezig bent in gesprekken met familie en vrienden. En uiteindelijk kun je last krijgen van symptomen van dehydratatie, zoals duizeligheid, droge mond en vermoeidheid.

 

"Zelfs maar 1-2% minder water in je lichaam kan je cognitieve vermogens beïnvloeden."

 

Als je merkt dat je dorst hebt of tekenen van dehydratatie vertoont, wil je waarschijnlijk weten hoe je snel, voordat de dehydratatie erger wordt, voldoende kunt drinken.

 

Hieronder vertellen we je niet alleen meer over hoe je snel kunt hydrateren, maar ook de hoeveelheid elektrolyten in je lichaam kunt herstellen; een essentiële factor in wateropname en hydratatie. Daarnaast delen we een aantal manieren met je waarop je door de dag heen meer water binnenkrijgt, zodat je zeker weet dat je voldoende water drinkt om jezelf op de been te houden.

 

Hoe lang duurt het om te rehydrateren?

 

De snelheid van hydratatie hangt af van het punt waarop je dehydratatie is. Als je zeer gedehydrateerd bent, moet je meer water drinken om je hydratatie weer op peil te krijgen.

 

Ernstige dehydratatie
Lichte dehydratatie kan leiden tot ernstige uitdroging bij hoge temperaturen, diarree of overgeven, bepaalde medicatie of gewoonweg voor een langere periode onvoldoende water drinken.

 

Symptomen van ernstige dehydratie zijn onder andere:

 

Moeite met concentreren of communiceren
Desoriëntatie of prikkelbaarheid
Niet zweten
Niet urineren
Slechte huidturgor, oftewel huidelasticiteit
Moeite om vocht binnen te houden

 

In het geval van ernstige uitdroging is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts.

 

Maar wat als het gaat om lichte dehydratatie? Een onderzoek toonde aan dat proefpersonen die licht gedehydrateerd waren binnen 45 minuten het normale niveau van hydratatie weer konden bereiken door 600 ml water of een combinatie met zout en oplossingen met koolhydraten en elektrolyten (CES) te drinken.

 

Zo kun jij sneller hydrateren

 

Hoewel in sommige situaties intraveneuze therapie (IV) wordt gebruikt om dehydratatie snel te behandelen, is dit niet de meest gangbare oplossing. Vaak worden infusen alleen in noodgevallen ingezet, omdat de meeste mensen niet gekwalificeerd zijn om zelf een infuusbehandeling op te zetten. Zelfs mobiele of lokale bedrijven die infuustherapie aanbieden en op aanvraag infusen aanleveren, kunnen wachttijden hebben bovenop de tijd die je nodig hebt om bij het bedrijf te komen (of voordat het mobiele bedrijf bij jou is).

 

De oplossing is ook niet om maar gewoon zo snel en zoveel mogelijk water te drinken. Alleen water drinken kan de elektrolyten en vezels uit je lichaam spoelen, wat in ernstige gevallen kan leiden tot een serieuze aandoening genaamd hyponatriëmie.

 

Maar we kunnen je wel wat eenvoudige tips geven om thuis snel te hydrateren. Door de juiste vloeistoffen op de juiste manier in te nemen, kun je het proces van rehydratatie versnellen.

 

1. Gebruik ORS (oral rehydration solution)

 

Zoals hierboven al genoemd, is alleen water drinken niet de meest effectieve manier om te rehydrateren. In de jaren zestig ontdekten fysiologen dat glucose (of suiker) het lichaam helpt om water en natrium op te nemen, een fenomeen dat ook wel bekendstaat als het 'natrium-glucose cotransportsysteem'. Dit type oplossing van zout en suiker bleek in 1964 succesvol om cholerapatiënten mee te behandelen. Met dit in het achterhoofd is de huidige ORS geformuleerd en wordt deze oplossing gebruikt om ziekten en vochtverlies gerelateerd aan medische aandoeningen te behandelen.

 

Vandaag de dag raden veel gezondheidsorganisaties, waaronder de WHO, UNICEF en de American Academy of Pediatrics, het gebruik van ORS aan om uitdroging te behandelen.

 

Een effectieve ORS bevat:

 

Natrium, helpt je lichaam om voedingsstoffen op te nemen.
Glucose, helpt om natrium op te nemen en je lichaam energieker te maken.
Elektrolyten, zoals kalium en chloride, leveren veel voordelen, waaronder het behouden van de ideale vochtbalans en het verlichten van krampen.

 

Bovendien kan een hypotone ORS het hydratatieproces versnellen. Hypotone oplossingen bevatten een lagere concentratie elektrolyten dan het lichaam, waardoor zout en vocht sneller in de bloedbaan opgenomen worden. Dit kan dus leiden tot snellere rehydratatie en een sneller herstel.

 

2. Verbeter de wateropname door je maagontlediging te versnellen

 

Wanneer je hydrateert moeten vloeistoffen door je maag en je dunne darm voordat deze in je bloedbaan terechtkomen. Dit wordt maagontlediging genoemd. Je kunt dit proces versnellen, en ervoor zorgen dat vocht sneller in je cellen wordt opgenomen, door een paar kleine dingen aan te passen aan je manier van hydrateren:

 

Pas je hoeveelheid aan
Als je niet de mogelijkheid hebt om elektrolyten aan je water toe te voegen voor snelle opname, zijn er andere manieren die ervoor zorgen dat normaal water drinken ook werkt. In plaats van dat je de hele dag door kleine slokjes water drinkt, kan het gunstiger zijn om per keer een grotere hoeveelheid te drinken. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen ongeveer een halve liter water per keer drinken, het water sneller door hun lichaam loopt dan wanneer zij per keer ongeveer 300 ml drinken; dat liep ook weer sneller door het lichaam dan 200 ml per keer. De conclusie van het onderzoek was dat een grotere hoeveelheid water meer druk op je maag en verteringsstelsel legt, wat de maagontlediging versnelt.

 

Overweeg koolhydraten
De hoeveelheid koolhydraten in je drankje kan ook de maagontlediging beïnvloeden. Drankjes met 6% koolhydraten of meer, zoals sap of frisdrank, blijven langer in je maag en vertragen de maagontlediging. Drankjes met minder koolhydraten kunnen sneller door je lichaam bewegen.

 

Uiteindelijk komt de snelheid van hydratatie neer op het kiezen van het juiste drankje en het per keer drinken van een grotere hoeveelheden om de wateropname te versnellen. Met deze tips in het achterhoofd kun jij je hydratatie op peil houden.  

 

Hoe blijf je gehydrateerd?

 

Idealiter wacht je niet met hydrateren totdat je de symptomen van dehydratatie herkent. Maar voldoende drinken om goed gehydrateerd te blijven is makkelijker gezegd dan gedaan.

 

Volgens een studie gaf 77% van de respondenten aan dat zij dagelijks te weinig water dronken dan goed is voor hun gezondheid.

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft? We geven je een paar tips:

 

Zorg dat het lekker smaakt

Veel mensen geven aan dat ze geen water drinken omdat ze het niet lekker vinden. In een enquête gaf bijna een kwart van de respondenten aan dat zij om deze reden niet genoeg water drinken op het werk. Tegenwoordig is dat probleem gelukkig makkelijk te verhelpen. Dankzij producten die de smaak van je water verbeteren en de elektrolyten in je lichaam aanvullen, krijg jij niet alleen de hydratatie die je nodig hebt, maar ook een heerlijk drankje.

 

Andere soorten drankjes 

Wanneer je op het werk bent of met vrienden, kan water drinken er makkelijk bij inschieten; in deze situatie kies je liever voor koffie, thee, frisdrank of cocktails. Ongeveer 41% van de mensen geeft aan dat zij niet voldoende water op het werk drinken, omdat hun voorkeur gewoonweg uitgaat naar andere drankjes. Hoewel het natuurlijk geen kwaad kan om verschillende drankjes te drinken, kun je proberen om tussen elk kopje koffie, thee of glas frisdrank een glas water of ORS te drinken. (Mocht je op zoek zijn naar een extra energieboost, er bestaan ook drankjes met elektrolyten én cafeïne.)

 

Het kan ook hightech

Vandaag de dag zijn er verschillende apps en waterflessen die je helpen om je waterinname digitaal bij te houden. Hierin krijg je aanbevelingen over de hoeveelheid water die je per dag moet drinken en kun je bijhouden hoeveel je tot nu toe hebt gedronken. Bovendien krijg je een melding wanneer het weer tijd is om een paar slokken te nemen. Ben jij het type dat gewoon vergeet te drinken omdat je te druk bent of geen dorst hebt, dan is dit soort technologie ideaal om je eraan te herinneren om voldoende te hydrateren.

 

Snel hydrateren is een optie, maar hydrateren is meer dan alleen zoveel mogelijk water drinken. Door het juiste drankje met de juiste mix van elektrolyten te kiezen, kun je de rehydratatie versnellen, waardoor jij je steeds beter gaat voelen.