Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
heart-health

Hoofdpijn door dehydratatie en hoe je ervan afkomt

Je wordt wakker, gaat gelijk door naar je werk, je drinkt een kop koffie of thee en een paar uur later voel je die vervelende hoofdpijn opkomen. Een stekende pijn die je aandacht trekt en maar niet weg wil. Dus je vraagt je af: waarom heb ik hoofdpijn? En wat is de beste manier om ervan af te komen?

Het zou zomaar kunnen dat je meteen naar de ibuprofen grijpt, iets wat volgens deze poll een heel gebruikelijke reactie is. Maar jouw hoofdpijn kun je misschien ook wel aanpakken zonder pijnmedicatie.

Stel jezelf deze vraag als je weer hoofdpijn hebt: heb ik vandaag genoeg water gedronken? De eenvoudigste en gezondste oplossing zou zomaar een groot glas H2O kunnen zijn.


Wat is hoofdpijn door dehydratatie?

 

Hoofdpijn door dehydratatie is precies zoals het er staat: een langere tijd niet voldoende water drinken kan hoofdpijn veroorzaken. Aangezien je hersenen voor meer dan 70% uit water bestaan, is het van essentieel belang om een gezonde routine te hebben voor hydrateren, zodat je optimaal presteert en je je goed voelt.

Er zijn verschillende hoofdpijnen, variërend van chronische migraine tot hoofdpijn door slaapgebrek, en het is belangrijk om te weten waar hoofdpijn door dehydratatie op het spectrum zit. Hoofdpijn door dehydratatie is een symptoom van iets anders, dus dit type wordt ook wel secundaire hoofdpijn genoemd.

Omdat de aard van het probleem is dat je niet voldoende water hebt gedronken, zit de remedie voor deze hoofdpijn gewoon in de kraan. Hoe makkelijk.

 

Vraag: Veroorzaakt dehydratatie hoofdpijn?

Vraag: Ik drink koffie/thee. Telt dat ook als waterinname?

Vraag: Hoe weet ik of dit hoofdpijn door dehydratatie is?

Vraag: Hoe voelt hoofdpijn door dehydratatie?

Hoe weet ik of ik hoofdpijn door dehydratatie heb?

 

Het kan zijn dat je hoofdpijn door dehydratatie hebt als je prikkelbaar en vermoeid bent en dorst hebt. Hoewel deze symptomen bij alle hoofdpijnen voorkomen, kun je jezelf toch de volgende vraag stellen:

 

Hoeveel drankjes met cafeïne heb ik vandaag gedronken?
Heb ik gisteren te veel alcoholische drankjes op?
Hoe vaak heb ik mijn waterfles bijgevuld?
Heb ik vandaag genoeg gegeten? (Het overslaan van je ontbijt of lunch kan hoofdpijn door dehydratatie veroorzaken, omdat we veel water via ons voedsel binnenkrijgen.)

 

Wanneer je probeert uit te zoeken of je hoofdpijn door dehydratatie komt, is het een kwestie van snel zijn én wachten. Drink wat water en kijk hoe je je over een halfuur of uur voelt. Als de pijn minder wordt of zelfs verdwijnt, weet je dat je hoofdpijn door dehydratatie kwam. Je kunt ook het proces versnellen door elektrolyten zoals Nuun Instant in te nemen, waardoor hydrateren sneller gaat dan alleen water drinken.

 

En voor de duidelijkheid: gewoon een fles normaal water drinken is niet de beste manier om het probleem op te lossen. Dat is vergelijkbaar met blokken voor een examen! Je kunt je lichaam optimaal gehydrateerd houden en hoofdpijn door dehydratatie voorkomen door een routine in het hydrateren te creëren. Wanneer je elektrolyten toevoegt, zorg je ervoor dat het water sneller in je bloedbaan wordt opgenomen dan wanneer je water zonder elektrolyten drinkt.

 

"Hoe beter we de relatie tussen dehydratatie en hoofdpijn kennen, des te sneller kunnen we het probleem herkennen en oplossen" 

 

Wat moet ik doen tegen hoofdpijn door dehydratatie?

 

"Bah, ik krijg echt hoofdpijn van...!" Mensen zeggen vaak dat ze hoofdpijn krijgen van alles, van een file tot je 'muzikale' buurman.

 

Hoewel dit maar een loze uitspraak is, geeft het wel aan dat we het verband tussen onze omgeving en hoofdpijn zien. Hoe beter we de relatie tussen dehydratatie en hoofdpijn kennen, des te sneller kunnen we het probleem herkennen en oplossen. "Bah, ik krijg echt hoofdpijn van te weinig hydrateren." Simpel! Drink meer water.

 

Deze studie geeft een overzicht van triggers die volgens mensen de meest intense hoofdpijn veroorzaken. En wat staat er boven aan de lijst? Stress, maaltijden overslaan en dehydratatie. Dit laat zien dat mensen weten dat hoofdpijn door dehydratatie erg pijn kan doen, maar we onderschatten wellicht hoe vaak deze hoofdpijn voorkomt.

 

De deelnemers van het onderzoek schatten dat hoofdpijn door dehydratatie ongeveer twee keer per maand voorkomt, wat veel minder vaak is dan hoofdpijn door andere triggers, zoals intensief sporten, te weinig slaan en zout voedsel. Maar ook dehydratatie speelt bij al deze drie voorbeelden een rol! Tel dit allemaal bij elkaar op en je ziet dat hoofdpijn door dehydratatie ons leven vaker beïnvloedt dan we denken.

 

Blijf gehydrateerd, blijf gefocust

 

We zijn allemaal mensen en we vergeten ook allemaal weleens voldoende te hydrateren. Onze hersenen laten ons door hoofdpijn weten dat we iets heel belangrijks vergeten!

 

Zelfs als we de oorzaak van onze hoofdpijn weten, grijpen we soms uit gewoonte alsnog sneller naar het medicijnkastje. Maar ibuprofen is geen medicijn voor een stressvolle dag, een lege maag of dehydratatie. Weet je wat wel kan helpen? Een groot glas water.

 

Als je op zoek bent naar meer inspiratie, is dit onderzoek misschien iets voor jou: Dit onderzoek werd uitgevoerd bij een kleine groep mensen die regelmatig gemiddelde tot ernstige hoofdpijn hadden en niet de aanbevolen hoeveelheid water dronken (2,5 liter). Hun werd gevraagd om een maand lang meer water te drinken. Het resultaat: een statistisch significant aantal deelnemers merkte een verbetering in hun hoofdpijn!

 

Je gezondheid hangt af van water. Nu we allemaal weten hoe we deze irritante hoofdpijn kunnen voorkomen, is het tijd om allemaal op te staan (ja, nu op meteen) en wat van die H2O te gaan halen!