Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Dehydration affects your health

Vier verrassende manieren waarop dehydratatie jouw gezondheid beïnvloedt

Vandaag de dag leven de meeste mensen in de veronderstelling dat zij ongeveer acht glazen water per dag moeten drinken. En hoewel dat voor sommige mensen zeker het geval is, kan het zijn dat je juist meer of minder glazen per dag nodig hebt. En dat is niet erg! Ieder lichaam is anders. Als mensen ook niet dagelijks dezelfde hoeveelheid hoeven te eten, waarom zouden ze dan wel allemaal evenveel moeten drinken?

Door acht glazen per dag aan te houden, loop je het risico op dehydratatie. Symptomen van dehydratatie zijn onder andere een droge mond, duizeligheid, overmatige dorst en meer. Hieronder kun je lezen op welke manieren dehydratatie jouw welzijn kan beïnvloeden, variërend van licht tot ernstig.

 

Vermoeidheid: Je denkt misschien dat onvoldoende water drinken niet heel erg is, maar wist je dat dit een reden kan zijn voor je vermoeidheid? De meeste mensen zullen vermoeidheid waarschijnlijk niet associëren met onvoldoende water drinken, maar er is wel degelijk een link. Het menselijk lichaam bestaat grotendeels uit H2O, dus je lichaam kan zonder voldoende water niet goed functioneren. Water vervoert essentiële voedingsstoffen naar je cellen, waardoor jij de energie krijgt die je nodig hebt om de dag door te komen.

De kans is groot dat als je niet genoeg water drinkt, je niet merkte dat je eigenlijk meer nodig had of dat het lastig is om je dagelijkse inname te verhogen. In het eerste geval is het beste wat je kunt doen luisteren naar je lichaam. Als je een droge mond hebt of duizelig bent op een hete dag, houd dan een waterfles binnen handbereik, zodat je altijd water bij de hand hebt. Het kan ook zijn dat je niet zo van water houdt. In dat geval zijn er genoeg dingen die je kunt doen om water lekkerder te maken. Probeer bijvoorbeeld eens om fruit aan je water toe te voegen om het zoeter te maken, of voeg Nuun Energy toe om je vermoeidheid aan te pakken.

 

Breekbaar haar en een onrustige huid: Dit kan een van de minder ernstige effecten van dehydratatie zijn. Hoewel je zeker niet doodgaat als je haar en huid er niet gezond en glanzend uitzien, blijft het een onderdeel van je uiterlijk. Voor sommigen zal uiterlijk niet zo belangrijk zijn, maar bij anderen kan dit het zelfbeeld, zelfvertrouwen en het gehele mentale welzijn beïnvloeden. Volgens de USGS bestaat je huid voor 64% uit water dus het is heel logisch dat je de effecten van te weinig hydrateren terugziet in je huid en haar.

Een tekort aan water voor langere periodes kan leiden tot overmatige droogheid van je haar en huid.  Voor je haar geldt dat broze strengen eerder breken en je haar dunner wordt, terwijl een heel droge huid kan leiden tot vroegtijdige veroudering en zelfs acne. Probeer je waterinname te verhogen en voeg ingrediënten als komkommer of aardbei toe voor extra voordelen. Je haar kan sneller breken, wat bij vrouwen leidt tot dunner wordend haar en bij mannen tot kaalheid.

 

Potentiële gewichtstoename: Allereerst, er is niets mis met wat aankomen als je verder gewoon gezond bent. Maar zie je dat je aankomt en vraag je je af hoe dat komt? Het kan dehydratatie zijn. Heb je je weleens afgevraagd waarom je steeds weer naar snacks grijpt, maar dat het gevoel van trek niet overgaat? Dat kan zijn omdat je dorst hebt. Het lichaam geeft signalen af, zodat mensen weten dat ze dorst hebben, maar soms kunnen deze signalen door ziekten als adipsie te zwak zijn.  

Wat je reden ook is voor je verwarrende honger en dorst, er zijn manieren om dit aan te pakken. Een ding dat je kunt doen is om voor je gaat eten een glas water te drinken. Dit kan je helpen om niet te veel te eten, terwijl je lichaam aan je hersenen laat weten dat het voldoende gehydrateerd is. Bovendien kan dehydratatie ervoor zorgen dat je stofwisseling vertraagt, vergelijkbaar met hoe het andere lichamelijke processen ook afremt. Een andere tip is om timers te zetten en een momentje in te plannen voor een waterpauze. Als je aan het werk bent of druk bent met andere dingen, kan voldoende water drinken er makkelijk bij inschieten. Een timer kan je dan helpen om je eraan te herinneren water te drinken. Let wel op dat water geen alternatief voor voedsel is; een gezonde maaltijd naast het drinken van water is essentieel!

 

Hartcomplicaties: In een artikel van de UPMC is vastgesteld dat een tekort aan water het bloedvolume in je lichaam kan beïnvloeden, waardoor je hart harder moet werken. Omdat je hart steeds sneller gaat kloppen, kun je af en toe hartkloppingen voelen. Je hart houdt je lichaam draaiende dus je wilt ervoor zorgen dat het hart alles krijgt wat het nodig heeft. Omdat water de spieren rond je hart soepeler maakt en ervoor zorgt dat jouw lichaam goed werkt, is het essentieel om de juiste hoeveelheid H2O binnen te krijgen, vooral wanneer je aan het sporten bent. Door vitamines aan je water toe te voegen, kun je tijdens je work-out je lichaam net die extra boost geven.

Het kan je helpen om bij te houden hoeveel water je drinkt en hoe je je door de week heen voelt. Als je merkt dat je je het gezondst en levendigst voelt bij acht glazen water per dag, blijf dan vooral deze hoeveelheid drinken. Maar als je voelt dat je hart niet goed werkt of dat je mentaal wat moe bent, doe je er goed aan om elke dag meer water te drinken