Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
what-does-it-feel-like-to-be-fully-hydrated

Heel simpel de gezondheid van je hart verbeteren? Drink een glas water

We weten allemaal dat goede voeding goed is voor de gezondheid van je hart, maar wat dacht je van hydratatie? Naast een gezonde maaltijd is er een andere must-have voor een blij hart: een groot glas water.

 

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan... De belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten zijn hartaandoeningen en volwassenen van alle leeftijden hebben praktische, pro-actieve strategieën nodig om de gezondheid van hun hart te verbeteren.

 

Goede hydratatie is de onbezongen held voor een gezonder hart

 

Voeding is zonder meer het meest besproken onderwerp als het gaat om de preventie van hart- en vaatziekten, vooral in februari, de maand waarin in Amerika de gezondheid van het hart centraal staat. Maar gezond eten is slechts één kant van het verhaal. Wist je dat voldoende hydrateren nét zo belangrijk is voor de gezondheid van je hart?

 

Dit is waarom:
Het hart werkt 24 uur per dag om elk deel van het lichaam van bloed te voorzien. Gezond, goed gehydrateerd plasma (het vloeibare deel van je bloed) bestaat voor 90% uit water, waardoor het dun wordt en je hart het makkelijk door je hele lichaam kan pompen. Maar wanneer je gedehydrateerd bent, kan het waterniveau in je bloed afnemen, waardoor het dikker wordt en het lastiger rond te pompen is.

 

En dat is zeer belastend voor je hart. De gevolgen van te weinig water drinken en dikker bloed zijn onder andere hartkloppingen, hogere bloeddruk, vaatvernauwing, bloedstolsels en andere meer serieuze hartproblemen. Sommige observatiestudies hebben chronische dehydratatie in verband gebracht met een groter risico op hart- en vaatziekten in de toekomst.

Acht glazen water per dag lijkt misschien veel, maar dit is eigenlijk een absoluut minimum! Uit recent onderzoek is gebleken dat 1,8 liter water per dag ongeveer het minimum is voor een optimaal functionerend lichaam. De gegevens suggereren ook dat minder dan 1,8 liter water per dag ervoor kan zorgen dat je lichaam in een 'waterverdedigingsstand' gaat en "het risico op een disfunctionele stofwisseling en chronische aandoeningen kan beïnvloeden".

Conclusie? De algemene aanbeveling om acht glazen water per dag te drinken is een goed uitgangspunt, maar het kan zijn dat je meer water moet drinken, afhankelijk van je activiteiten, hoge temperaturen, chronische gezondheid, alcoholinname en andere persoonlijke variabelen.

Geloof het of niet, dorst is niet altijd een betrouwbare richtlijn voor vochtinname. Daarom geven we je deze vuistregel: als je dorst hebt, ben je misschien al gedehydrateerd.

Enkele tekenen dat je meer water moet drinken zijn onder andere vermoeidheid, licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen en hoofdpijn.

Dat is mogelijk, maar komt alleen in uiterst zeldzame omstandigheden voor. Overhydratatie, ook wel hyponatriëmie genoemd, komt voor wanneer de hoeveelheid water en elektrolyten in het lichaam niet in balans is.