Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
hydrating-in-the-heat

Zes tips voor hydrateren in de hitte: Nuun Hydration

Zomer betekent niet alleen te mooi weer om binnen te blijven, maar ook warmte, of sterker nog, hitte. Het wordt zondag ruim 30 graden in Seattle... Poeh! Sporten in de hitte kan gevaarlijk zijn, maar met de juiste voorbereiding en voldoende hydratatie kom jij veilig de zomer door!

 

Houd de hydratatiestatus van je lichaam bij

 

De eenvoudigste manier om dit te checken, is aan de hand van de kleur van je urine. De ideale kleur is lichtgeel. Als je urine donkergeel is, betekent dit dat je meer water moet drinken en heldere urine betekent dat je lichaam het water niet opneemt. Doe als je urine helder is een Nuun-tablet in het volgende glas water dat je drinkt, zodat je lichaam het vocht beter kan opnemen.

 

Blijf de hele dag gehydrateerd

 

Op een warme dag zweet je meer, dus probeer erop te letten dat je de hele dag door drinkt, zelfs als je die dag niet zoveel doet. Als je op de fiets stapt of gaat hardlopen terwijl je al gedehydrateerd bent, ben je te laat. Inmiddels weet je wel dat acht glazen water per dag een mythe is, maar een goede vuistregel voor een rustdag is om ongeveer de helft van je lichaamsgewicht (in ponden) keer 30 gram te doen en vervolgens zoveel water per dag te drinken. Op trainingsdagen wil je vooral naar je lichaam luisteren en kun je het beste op basis daarvan de gewenste hoeveelheid water drinken. 

 

Drink elektrolyten op de dag voor het sporten

 

Als je een lange of intensieve training of wandeling voor de boeg hebt, vul je idealiter de voorraad elektrolyten in je lichaam aan. Bij de meeste mensen betekent dit om 1 à 2 extra Nuun-tabletten te drinken.

 

Eet de juiste groenten en fruit

 

Bepaalde groenten en fruit (zoals watermeloen, sinaasappel en bladgroente) bevatten veel water en helpen je om gehydrateerd te blijven.

 

Herken de tekenen van dehydratatie

 

Onder andere misselijkheid, rillingen, hoofdpijn en overmatig veel dorst zijn allemaal tekenen van hittegerelateerde ziekten. Leer je eigen lichaam kennen, zodat je de tekenen van dehydratatie in je eigen lichaam en dat van anderen kunt herkennen voordat het te ernstig wordt.

 

Neem extra water mee

 

Neem voor langere hardloopsessies, fietsritten of wandelingen meer water mee dan je normaal gesproken zou doen. Je wilt niet in een situatie terechtkomen waarin je wilde dat je meer water bij je had. Als het niet mogelijk is om zelf water mee te nemen, plaats dan flesjes water langs de route of neem een waterfilter mee op je wandelingen.